Mijn verhalen

Lucht-water warmtepomp

Het hebben van een lucht-water warmtepomp zorgt dat het zijn warmte aan de buitenlucht onttrekt. Zo wordt de warmte onttrokken aan de buitenlucht en de temperatuur wordt dan via de compressor verhoogd in de warmtepomp.

Deze lucht-water warmtepomp bevat het koelmiddel, wat zich in gasvorm bevindt. Daarna zal het koelmiddel zich verplaatsen naar de binnenunit van de warmtepomp. Dan zal het hete koelmiddel in de warmtepomp nu zijn warmte afgeven aan water. Dit warme water zorgt daarna voor een distributie via je verwarmingssysteem.

Indien de warmte afgestaan wordt aan het verwarmingssysteem in je woning, zal de staat van het koelmiddel zich weer veranderen naar een vloeistofvorm. Het is proces wat zich continu herhaalt.

Wanneer wordt een lucht-water warmtepomp gebruikt?

Een lucht-water warmtepomp wordt in de meeste gevallen toegepast bij reeds bestaande woningen. Het doel hiervan is bij een grote renovatie een milieuvriendelijk energiesysteem te creƫren.

Je zal bij een renovatie doorgaans geen geothermische waterpomp kunnen installeren. Het is in dit geval de meest voor de hand liggende keuze dat er een warmtepomp die de warmte onttrekt aan de buitenlucht. Hiervoor zijn immers geen grootscheepse aanpassingen nodig zoals een grondboring om putten te kunnen aanleggen.